Nu ska vi lära Norrtäljeborna allt om hormoner

Härligt att arbeta mer på hemmaplan – samarbetet med Studio Karma är välkommet och spännande

 

 

Publicerat i Bioidentiska hormoner, Könshormoner, Stresshormoner | Kommentarer inaktiverade för Nu ska vi lära Norrtäljeborna allt om hormoner

Hormoner påverkar relationer

Vi kvinnor går igenom många hormonella förändringar från tonåring till menopausen.

För många kvinnor ställer förändringarna till besvär att fungera i vardagen, för vissa andra skapar det nästan inga problem alls. I min verksamhet träffar jag många av de kvinnor som har besvär och som inte sjukvården lyckats hjälpa. När en kvinna går in i förklimakterieprocessen vid c a 40+ – eller något tidigare för vissa, så sker stora förändringar i östrogen-/progesteron nivåerna vilket kan ge en mängd symtom som viktuppgång, svullnad, besvärligare och längre PMS perioder, blödningstrassel, sömnbesvär, växlande humör, ”hjärndimma”, trötthet för att nämna några. När sedan mannens testosteronnivåer börjat sjunka vid c a 45 års ålder med symtom som trötthet, minskande arbetskapacitet, lägre motivation, bukfetma, ojämnt humör, sömnproblem, så är det ganska givet att det kommer påverka relationer. Samtidigt med dessa förändringar kanske man har tonårsbarn, åldrande föräldrar som behöver mer stöd och hjälp, arbetslivet kräver prestationer på en hög nivå och man börjar ifrågasätta det mesta. Ska det vara så här?! Vart tog min lust och energi vägen?

Vad händer i relationerna?

Man kanske inte direkt tänker på hur hormonella förändringar kan påverka familjer, arbetsplatser och andra relationer, eftersom man är så djupt inne i sitt eget mående. Det tråkiga är att vi inte pratar om det här, varken kvinnor emellan eller inom relationen hemma. Man lider ofta i tysthet, kanske tänker att det är nog ”bara jag”…. Det här tycker jag är angeläget att lufta, att prata mer öppet om, att vägleda och lära ut vad man kan göra åt saken. För det påverkar ju hela vårt samhälle och samtidigt ska vi jobba till fram emot 70 år och fungera som vanligt. Hur går det här ihop, tänker jag!

Ibland, inte alls , men det går att göra mycket själv för att må bättre. Det första är att bli medveten om problemen, det andra är att söka hjälp, prata med andra i samma situation och att skaffa sig kunskap. Inte minst, berätta för din partner hur du mår, hen kan inte gissa.

Publicerat i Familj, Könshormoner, Mannen | Kommentarer inaktiverade för Hormoner påverkar relationer

Dricker din man mycket öl ?

Har hans mage börjat växa i färdriktningen, midjan försvunnit och  ”kärlekshandtagen” lagt sig lite över linningen ? Det börjar dyka upp tendens till bröst ? 

Då kanske det är läge att prata lite med honom om vad humle i ölen gör med hormonerna. Förhoppningsvis lyssnar han och åtminstone drar ner på konsumtionen.

Om vi nu börjar med mannen. Öl är inte så bra för män, generellt. Lika illa som t ex överkonsumtion av soja faktiskt. Ingen soja-latte till männen alltså.

Öl innehåller humle som är en s k fytoöstrogen. Soja är också en fytoöstrogen, det finns många andra i naturen. En fytoöstrogen är ett växtämne som liknar kroppens eget östrogen. De binder till kroppens östrogenreceptorer. I vissa fall kan fytoöstrogener skydda oss mot cancerogena processer som annars skulle kunnat uppstå av de ”riktiga” östrogenerna. Men det finns så oerhört många östrogenpåverkande ämnen i plaster, tillsatsmedel i kosmetika och kemikalier mm som stör vår hormonbalans så det blir mer än tillräcklig belastning ändå. Vi behöver inte ännu fler östrogenpåverkande ämnen i oss, framförallt inte männen.

Östrogen står för tillväxt. Östrogenpåverkan på mannen kommer visa sig runt magen och öka på bröstväven. I en förlängning kan det även få prostatan att växa. Hur ölkonsumtion påverkar just din man, är såklart svårt att veta, men låt oss ändå medvetandegöra att risken finns.

För dig som kvinna kan det vara ett bättre val ändå, om man bortser från alkoholen och kolhydraterna (mycket socker i öl).  Du kan behöva lite extra fytoöstrogener när du närmar dig klimakteriet. Förvisso kanske inte öl är förstahandsvalet, framförallt inte om du väljer en kolhydratreducerad kost. Dessutom är det gluten i öl som inte är tillverkad av majs. Många av oss mår inte så bra av gluten och behöver tänka på att det gömmer sig i öl också. Men för att få en liten östrogenpuff så kan det vara ett alternativ ibland.

Om jag nu ändå är ute med pekpinnen kring hormonpåverkande ämnen, så bör du också tänka på att mjölkprodukter innehåller en hel del östrogener, inte fytoöstrogener, men väl ko-östrogener. Varenda gång jag är inne på ICA så har utbudet av mejeriprodukter ökat ytterligare, med nya smaker av mango och papaya och annat smaskigt. De är relativt billiga, det är gott, det är enkelt och det innehåller en del bra näring för de som inte får i sig allt eller äter dåligt. Men, varje dl mjölk innehåller naturligt motsvarande 1 sockerbit, c a 4 g socker. Sött och gott. Dessutom är mjölken vi köper produkten av en ”ammande” ko. Det går åt mycket ko-östrogen för att producera mjölk. Lite restriktioner kring dagskonsumtionen av mjölkprodukter skulle jag önska, både för barn och vuxna. Åtminstone när vi diskuterar hormonpåverkan.

 

Publicerat i Fytoöstrogener, Könshormoner, Kost & Näring, Mannen | Kommentarer inaktiverade för Dricker din man mycket öl ?

C-vitamin i höga doser dödar virus och bakterier

Visste du att människan är nästan ensam i djurvärlden (utöver marsvin och vissa apor) om att inte kunna bilda C-vitamin själv, vitaminet måste tillföras via kosten. I andra djurarter bildas C-vitamin ur glukos i kroppen. Skörbjugg – akut brist på C-vitamin – är nog extremt ovanligt i vårt århundrade, det hörde hemma på fartygen som seglade i månader på världshaven utan annat än insaltat fläsk, öl och rom att leva på. Men lider du av inflammationer eller kroniska sjukdomar är det högst sannolikt att du lider av bl.a C-vitamin brist.

I alla biokemiska processer i kroppen sker oxidation som  ingår i signalering mellan cellerna och DNA. Det bildas samtidigt mängder av fria radikaler. Om inte kroppen kan hindra skadan av dessa fria radikaler med hjälp av s k antioxidanter, så blir man så småningom sjuk. Den negativa processen kallas oxidativ stress.  C-vitamin är en kraftfull antioxidant som kan förhindra oxidativ stress, liksom vitamin A, E och selen. C-vitamin är stjärnan bland antioxidanterna och finns i varenda cell i kroppen. Förutom att vara en kraftfull antioxidant, behövs c-vitamin i en mängd enzymatiska processer i kroppen. En viktig är att medverka i processen att bilda serotonin och melatonin från aminosyran tryptofan.

En normalt frisk person behöver c a 2 gram c-vitamin om dagen och är man sjuk behövs betydligt mer. Vid allvarlig sjukdom kan man ge 10-20 gram om dagen via dropp eller injektioner. Men såklart kan inte alla få C-vitamin som dropp eller via sprutor. Ska du ta stora doser C-vitamin som kosttillskott kan diarrébesvär vara ett hinder. För att lösa det problemet kan man ta liposomalt C-vitamin istället. Det är som ett C-vitamin i sprayform som man sprutar in i kinden och håller kvar där en stund innan man sväljer. C-vitaminet är inneslutet i en liten kula av fetter som är vattenlöslig på insidan där C-vitaminet finns. Liposomalt C-vitamin tränger igenom kroppens cellmembran och frigör C-vitaminet inne i varje cell. Därmed kan man bli av med diarré problemet vid höga doser. Ett högkvalitativt märke av liposomal vitamin är t.ex Quicksilver Scientific.

Här är några riktigt C-vitamin rika livsmedel.  Ät dem ofta, C-vitamin kan inte lagras i kroppen.  Ät dem gärna färska eller försiktigt tillagade eftersom mycket näring förstörs vid upphettning:

Nypon, bäret acerola, svarta vinbär, citrusfrukter, jordgubbar, paprika, nässlor, persilja, hela kålfamiljen, spenat, chilipeppar mm.

Publicerat i Kost & Näring, Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för C-vitamin i höga doser dödar virus och bakterier

Huskurer och tips vid bakterier och svamp i underlivet

huskurerunderlivMånga kvinnor besväras från tid till annan av obalanser i underlivet. Det kan handla om svamp, brist på mjölksyrabakterier men också orsakas av urinvägsinfektion som – i sämsta fall – kan behöva behandlas med antibiotika.

Ofta beror obalanserna på för mycket candidasvamp som normalt finns i tarmen och slidan utan att ge besvär. Men när svampen förökar sig och tar över den normala balansen gentemot lactobacillerna som ska finnas i tillräcklig mängd så skapar det problem som sveda, svullnad, klåda. Candidasvamp ökar efter antibiotikabehandling, för stort sockerintag (snabba kolhydrater), ett stressigt liv. Den förökar sig och höjer underlivets ph-värde. Dessutom kan candida skapa en mängd andra besvärande symtom i kroppen såsom trötthet och hjärndimma, hudbesvär och eksem, starkt sötsug, ökande PMS-besvär, krånglande mage.

För att bli av med besvären är det förstås viktigt att se över mag/tarmhälsan, tillföra probiotiska bakterier och minska på både stress och sockerintag. Det finns gott om candidakurer på internet och i böcker som man kan följa.

Man kan också lägga till olika ”huskurer” som hjälper lokalt för att återställa balansen. (Har du bakterier i urinen och/eller en konstaterad urinvägsinfektion måste du dock först söka läkare. Symtomen vid urinvägsinfektion kan ibland likna symtomen vid vaginos).
Min duktiga kollega Nina Axell Hartvik, som driver Lustans Ekologiska hälsokostbutik i Mariehamn, Åland har många kompetenser. Hon gör egna krämer och oljor, kan massor om örtläkekonst och håller kurser och föreläsningar för kvinnor och deras egenvård. Här bjuder hon på några av sina bästa knep:

 • Doppa en mini-tampong i kolloidalt silver och för in i slidan. Byt 3 ggr/dag.
 • Spraya kolloidalt silver eller badda med bomullstuss flera ggr dagligen.
 • Tag en mini-tampong och smörj in med kallpressat ekologiskt kokosfett. Kokosfett innehåller kaprylsyra som motverkar candidasvamp. Häll ut probiotikapulver ur en kapsel och rulla i pulvret så det fäster på kokosfettet. För in i slidan och byt 3 ggr/dag.
 • Kokosvagitorier: blanda 1 msk kallpressat eko kokofett med 5 droppar vardera av eterisk lavendelolja, tea tree olja samt 1 droppe citrongräsolja *).
  Rör i 1/2 – 1 tsk probiotika (ur kapsel) och ställ svalt så att det stelnar lite. Rulla till 2 vagitorier som packas in i aluminiumfolie. Förvara i frysen. Tag ut 1 vagitorie och rulla mellan händerna så den blir lite varm. Tag bort folie och för in i slidan till natten. Använd ett trosskydd som skydd mot ev kladd.
  *)Tea Tree motverkar svamp, lavendel lugnar klåda och irritation, citrongräs tränger igenom lagret som omger candidasvampen och dödar den. Alla tre är bakteriedödande.
 • Kokosbalm: blanda 1 tsk kallpressad eko kokosfett med 1-4 droppar eterisk olja av lavendel, citrongräs och tea tree. Smörj i underlivet.
 • Bada med äppelcidervinäger: motverkar svamp och återställer ph-värdet. Tappa upp ett badkar och tillsätt 2,5 dl eko äppelcidervinäger. Sitt i 20 minuter . Torka med ren handduk eller lufttorka. Smörj gärna underlivet med kokosfett med probiotika i, se ovan.

Tips för att undvika besvär framöver:

 • Se över kosten, se ovan. Även alkoholintag och stress.
 • Undvik att tvätta med starka tvålar. Tvätta med en olja t ex jojoba, mandel, sheasmörsolja, vetegroddsolja.
 • Undvik underkläder som är helt syntetiska. Tvätta dina underkläder i minst 60 grader så svampen dör. ”Lufta” underlivet hemma t ex under en kjol/klänning eller andra löst sittande kläder och genom att undvika trosor nattetid.
 • Om du använder menskopp så kan svampinfektioner ”smitta” till menskoppen. Kanske inte försvinner vid kokning. Tips då att lägga menskoppen 20 min  i några dl vatten med 3 msk äppelcidervinäger för att göra den helt fri från ev svamp.
 • Var noga med att torka dig rätt så du inte överför bakterier från ändtarmen till slidan. En läkare lärde mig en gång att stringtrosor tyvärr kan få bakterier att ”vandra” från ändtarm till slida. Vet inte hur stort problemet är, men kan vara värt att fundera över.
 • Se till att din partner är noga med sin hygien. Hur och om candida smittar har jag inte tillräckligt med kunskap om, men är du känslig så är gemensam hygien viktig.
Publicerat i Kost & Näring, Okategoriserade, Sjukdomar, Stresshormoner | Kommentarer inaktiverade för Huskurer och tips vid bakterier och svamp i underlivet

Visar din man tecken på hormonell obalans?

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte bara vi kvinnor som hamnar i hormonell obalans när vi åldras, det gör även männen. En man 50 + som vaknar flera gånger på natten av att han behöver gå upp och kissa har sannnolikt ett prostataproblem. Besvären brukar tyvärr öka ju äldre mannen blir och urinstrålen blir svagare och svagare. Det tar längre tid på toaletten.

I prostata finns ett enzym – 5-alfa-reduktas – som omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT). DHT stimulerar tillväxt av prostatan som blir större och därmed tränger mot urinblåsan. Högre nivåer av DHT i hårsäckarna är också den viktigaste orsaken till att männen lättare blir skalliga än kvinnor. Utöver rätt kost med reduktion av snabba kolhydrater och socker kan dvärgpalmsextrakt (sågpalmetto) och bioidentiskt progesteron hjälpa till att hämma ovandlingen mellan testosteron och DHT så att prostataproblem minskar.

Östrogendominans kopplar vi oftast ihop med kvinnor och hormoner. Tyvärr kan även mannen bli östrogendominant genom felaktig kost som skapar övervikt och bukfett, hormonpåverkande tillsatsämnen och gifter i vår omgivning, utfällningar från ämnen i plaster, icke ekologiska hygienprodukter. I månadspaket 4 lär jag dig mer om hormonpåverkande ämnen i vår vardag.

Ju mer bukfett, ju större östrogenproduktion. Bukfeta män får ofta brösttillväxt, ett bevis på ökad östrogenproduktion. Eftersom östrogen står för tillväxt i kroppen så finns det även en koppling till förstoring av prostatan

Östrogendominans – hormonell obalans som skapar celltillväxt – är tyvärr en riskfaktor även för prostatacancer. Mannens östrogennivåer ökar gradvis med åren medan progesteron och testosteron faller. Är mannen dessutom överviktig blir obalansen än värre. Lägg sedan till hormonstörande gifter i vår omvärld så förstår du att kunskap om det här kan göra stor skillnad för hälsan.

Testosteron är mannens viktigaste hormon men är även viktigt för kvinnor. Kvinnor har c a 1/10 mängd testosteron jämfört med en man. Testosteron hjälper cellerna att skapa energi från kosten, bygger muskler , sänker blodtrycket, minskar risken för insulinresistens, reducerar kroppsfett och är viktigt för normal hjärnfuktion. Testosteron i manskroppen produceras till största delen i testiklarna och i mindre mängder i binjurarna. Från 40-års åldern faller testosteronnivåerna med c a 1% årligen. För mycket testosteron kan ge acne, huvudvärk, irritation och raserianfall.

Det går att mäta sina hormoniåver i blod eller saliv om man märker av besvär som skapar oro. Men det viktigaste du kan göra för din hälsa över tid är att reducera ditt intag av socker och snabba kolhydrater i kosten samt välja så naturlig mat som möjligt lagad från grunden.

Publicerat i Könshormoner, Kost & Näring, Mannen | Kommentarer inaktiverade för Visar din man tecken på hormonell obalans?

Det ”tok-kaos” vi skapar i våra liv

Idag blir det ett personligt inlägg, mina tankar om livet, den tokstressade värld vi lever i och hur det påverkar.

I mitt yrkesliv arbetar jag med balansering av hormoner och helhetshälsa. Tack och lov har jag även utbildning i beteendevetande, kommunikation – coaching och NLP. Det gör att jag kan lägga till ännu en pusselbit när jag har möte med mina klienter. Det är gripande livshistorier jag får höra och som terapeut vill man så gärna hjälpa människor till bättre balans och hälsa. I de flesta möten försöker jag ställa frågan: Vad tycker du är roligt ? Hur ofta får du den frågan från din omgivning. Vadå roligt…jag hinner inte ”ha roligt”, jag måste hinna med …. och så kommer alla skäl till varför man aldrig stannar upp och funderar över den här frågan. 

Det är så påtagligt viktigt att du har någonting roligt att se fram emot, för att behålla energin till allt annat du ”måste” göra för att få vardagen att fungera. Det behöver inte vara dyrt eller stort, det kan räcka med att boka en fika på stan med en kär vän senare i veckan. Om du anar hur mycket måsten jag har bockat av i mitt liv, som bara bryter ner och skapar stress, skenande tankar och oro. Jag borde nästan ha diplom på väggen i den kompetensen.

Just när jag skriver det här inlägget, så är det lätt kaotiskt i mitt liv. Arbetet väntar i drivor, klienter behöver besked i olika ärenden och svärfar har blivit mycket allvarligt akut sjuk så min man behövde åka iväg 50 mil norrut för att träffa honom. Men det händer också något fantastiskt till helgen. Min äldsta son gifter sig med sin sambo på ett vackert slott söder om Stockholm. Det blir fest från fredag till söndag och alla gäster bor kvar. I många månader har jag kunnat planera och längta. Fundera över vilken klänning jag ska ha på mig, vad talet till honom ska innehålla, hjälpt övriga i familjen med val av kläder, försökt avlasta brudparet så mycket praktiskt som möjligt etc. Det är fantastiskt att få längta till en hel helg i kärlekens tecken – och mitt i mörka november dessutom.

Så jag väljer att njuta av min längtan till helgen. När stress i arbetet och oro för farfar kommer över mig så lägger jag nu det åt sidan och låter hjärnan glädja sig istället. Jag hoppas att även du kan hitta glädje – i stort eller smått – att längta till så att själen får sitt.

Publicerat i Familj, Känslor, Livskompetens, Stresshormoner | Kommentarer inaktiverade för Det ”tok-kaos” vi skapar i våra liv

Sova gott

 

 

 

 

 

 

 

När jag var liten så hade jag många önskningar. En av dem var att få vara uppe så länge jag ville, att slippa gå och lägga mig när mamma och pappa sa till. Och nu när jag är ”gammal och klok” så kan det kännas helt underbart att få gå och lägga sig i tid och sova gott.

Sover du gott ? Jag hoppas du gör det. Själv sover jag gott i perioder för att sedan sova sämre. Många av mina klienter har problem med sin sömn och det påverkar livskvaliteten otroligt mycket. För kvinnor kan sömnbesvär öka i samband med hormonella omställningar.

Visste du att sömnbehovet minskar med åldern ? Under livets gång halveras sömnbehovet. Ett spädbarn kan sova 18 timmar per dygn och en person över 60, 6-8 timmar. Dålig sömnkvalitet under längre tid drabbar äldre människor värre än yngre. Det blir helt enkelt skador på hjärnvävnaden som bryts ner av sömnbristen med sämre tankeskärpa som resultat. Nu vet vi också att hjärnan är i ständig förändring hela livet, så förhoppningsvis kan hjärnan reparera sig själv om vi får ordning på sömnen igen.

Forskning visar också att kvinnor i allmänhet behöver mer sömn än män och att de drabbas hårdare om de inte får de nödvändiga extraminuterna. Sömnbehov är dock individuellt. Den genomsnittliga kvinnan behöver c a 20 minuter längre kvalitetssömn per dygn än den genomsnittlige mannen. Det förhöjda sömnbehovet hos kvinnor beror på temperaturförändringar under menscykeln och för att kvinnor är mer känsliga för stress. Det kan bero på att många kvinnor har fler bollar i luften samtidigt under en dag och därmed använder större delen av hjärnan. Det ökar behovet av återhämtning som sker bäst vid djup sömn.

En förhöjd nivå av stresshormonet kortisol hindrar oss från att sova gott om natten.

Jag har en del tips till dig för att sova gott

 • Sovrummet ska vara mörkt, svalt och tyst. Sätt gärna upp mörkläggningsgardiner så inte morgonsolen väcker dig för tidigt. Idealisk sovrumstemperatur är c a 17 grader. Välj om möjligt sovrum så långt bort som möjligt från störande ljud som trafikbuller etc. Har du en partner som snarkar så be hen låta undersöka sig hos läkare och/eller om möjligt byt till gästsängen så du får sova. Ibland kan det hjälpa bara att byta läge i sängen. Jag vänder på hela mig så huvudet hamnar där fötterna brukar vara, flyttar kudde och täcke och så somnar jag om lättare. Vet inte varför det fungerar för mig, men det gör det.
 • Försökt undvika blått ljus in i ögonen på kvällen eftersom det minskar melatoninproduktionen. Blått ljus kommer från TV, dator, padda, mobil. Till datorn finns gratisapplikationer man installerar som heter iflux och som gör skärmljuset gulare till kvällen. Till mobilen finns appar som heter Blåljusfilter. Ingen elektronisk utrustning i sovrummet och ingen påslagen mobil bredvid sängen.
 • Träna inte för sent på kvällen. Det kan då vara svårt att varva ner kroppen för lugn sömn.
 • Drick inte kaffe efter kl. 15.00 på dagen. Det tar åtminstone 6 timmar innan din kropp halverat koffeinet som finns i kaffekoppen. Koffein stör sömnkvaliteten.
 • Ta det lugnt med alkoholen. Alkohol stör melatoninproduktionen och ger dig sämre djupsömn.
 • Ta en varm dusch eller bad innan läggdags. Dämpar och lugnar en stressad kropp.
 • Magnesium har många funktioner i kroppen – både skapar energi och lugnar spända muskler och stress. En rejäl dos magnesiumcitrat (c a 500 mg) eller smörj in benen med magnesiumolja någon timme innan läggdags kan hjälpa.
 • Aminosyran L-glycine lugnar också. ½-1 tsk i ett glas vatten en timme före läggdags. Finns att köpa via nätet på MMsports. Lägg gärna till 2-3 tsk L´glutamin som håller blodsockret stabilt under natten – hett tips för en stressad kropp. L´glutamin kan du köpa t ex av märket Holistic .
 • Det går också att prova tillskott av melatonin som kan köpas utomlands eller via EU-shopar på nätet. www.vitasunn.com är ett alternativ.
 • Är du frusen som jag, lägg en fylld varmvattenflaska i gummi mellan lakanen så slappnar kroppen av. Eller lägg den nära kroppen om du har värk någonstans. I England har man använt dem länge, de finns att köpa på välsorterade apotek och via nätet.  Koka bara upp vatten innan du ska gå och lägga dig och fyll flaskan med c a 70-gradigt vatten. Håller skön värme i timmar.
 • Lugnande musik, meditation via appar i mobilen kan vara jätteskönt att ha till hands antingen till insomning eller om du vaknar mitt natten och inte kan somna om. Jag förbereder allt innan jag lägger mig och precis innan jag ska trycka på play så ställer jag mobilen i flygplansläge, stoppar in handsfree och sen lägger mobilen nära mig. Då behöver jag inte krångla mitt i natten utan kan bara trycka på play.
 • En sovmask kan vara skönt, framförallt om du byter somrumsmiljö. Dels för att stänga ute ljus som stör melatoninproduktionen, dels för att det känns skönt att huvudet är lite ”inpackat” och den upplevelsen tycker jag man får av Tempurs sovmask. Finns i sängbutiker eller via nätet.
Publicerat i Livskompetens, Sömn, Stresshormoner | Kommentarer inaktiverade för Sova gott

Kaffe är gott och uppiggande – rätt tid på dygnet

Publicerat i Sömn, Stresshormoner | Kommentarer inaktiverade för Kaffe är gott och uppiggande – rätt tid på dygnet

Sköldkörtelobalanser och kvinnohälsa

 

 

 

 

 

 

 

Kvinnokroppen är spännande och fantastiskt. Jag har många gånger varit helt fascinerad över hur alla funktioner kan vara medskickade i det nyfödda barnet, allt som är förprogrammerat för ett helt kvinnoliv. Visste du t.ex. att alla ägg som ska mogna under ett kvinnoliv bara ligger och väntar på att aktiveras i den nyfödda flickan. Kanske inte så konstigt då att äggen riskerar bli av sämre kvalitet när en kvinna åldras och väljer att föda barn senare i livet, en trend som ökar i storstäderna.

Sköldkörtelns funktion

Sköldkörteln har en väldigt viktig funktion i kvinnokroppen, inte minst för fertiliteten. Många har idag svårt att bli gravida och det kan förstås bero på olika saker, men många läkare förbiser att kontrollera sköldkörteln när sådana här problem uppstår. Det lilla fjärilsliknande organet som sitter runt struphuvudet i nedre delen av halsen väger ca 50 g.  Dess huvudfunktion är att reglera kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och energinivån. Det går åt mycket sköldkörtelhormoner för att bilda fostrets hjärna.
Den vanligaste obalansen är underfunktion och benämns hypotyreos. Det finns flera varianter av hypotyreos som ibland kan vara svåra att se i provsvar. Då blir symtomen ännu viktigare för en bedömning. När sköldkörteln går på lågvarv uppstår besvärande symtom som minskar livskvaliteten:

 • Trött i både kropp och själ
 • Svårt att minnas och svårare att lära nytt
 • Hjärndimma
 • Torr hud
 • Sköra naglar
 • Onormalt håravfall
 • Låg morgontemp
 • Värk i leder och muskler
 • Frusenhet och kall om händer och fötter
 • Förstoppning (tömmer inte tarmen dagligen)
 • Huvudvärk
 • Binder vätska och svullnar
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Nedsatt hörsel
 • Harklande, obehagligt tryck över halsen

Listan kan göras betydligt längre och alla får inte alla symtom förstås. C a 500.000 kvinnor i Sverige har en sköldkörteldiagnos men mörkertalet är stort. Sjukvården har inte så stor kunskap om sköldkörteln ännu och det finns för få specialister i Sverige som kan stödja primärvården. Sköldkörtelföreningen i Sverige jobbar aktivt för att öka kunskapen om sjukdomarna i sköldkörteln som framförallt drabbar kvinnor och som har en hög ärtftlighet. I mitt arbete som kost- och näringsrådgivare kommer många klienter med tydliga symtom på underfunktion i sköldkörteln. Jag kan hjälpa till med kosttillskott som stöttar sköldkörteln och andra livsstilsförändringar. Det finns också böcker att läsa om du vill lära mer. En enkel och bra är t.ex. ”Få livet tillbaka” av Helle Sydendal. Hon är dansk journalist och har själv en sköldkörteldiagnos.

Prover du kan be din läkare om

Om du känner igen dig på symtomen ovan är det viktigt att få prover tagna så du kan få en diagnos. Be din läkare om blodprov på TSH, fritt T4 och fritt T3, gärna också anti TPO och TRAK som visar inflammationsmarkörer. Det finns andra värden som också är intressanta för bedömningen, men dessa är viktigast.

Annat du kan göra för din sköldkörtel

För att sköldkörteln ska fungera optimalt behöver du också rätt balans mellan könshormonerna, se till att inte stressa för mycket, ha tillräckligt med järndepåer i blodet, äta en kost som håller ditt blodsocker stabilt, sova gott om natten. Det finns också bra näringsstöd man kan överväga som innehåller jod, selen, tyrosin, B-vitaminer, magnesium, zink m fl.. Men för att hitta rätt i den djungeln brukar det vara bäst att ta hjälp av en terapeut som kan mycket om just dessa obalanser.

 

Publicerat i Sjukdomar, Sjukvården, Sköldkörtel | Kommentarer inaktiverade för Sköldkörtelobalanser och kvinnohälsa